Ana içeriğe atla

Longoz ormanları

Bu sucul ormanlar yağmur ormanları gibi gürdür. Bununla birlikte, yağmur ormanları gibi sadece yağışa ve hava nemine değil, daha çok 'taban suyu'na bağımlıdır. Bu özellikleri ile tropikal bölgelerin 'mangrove' ormanlarına benzer. Longoz ormanları nadir rastlanan ekosistemlerdir.

sadece bu değil longoz ormanlarından sadece Türkiyede 4 tane var en büyüğüde İğneadadır.Dünyada 11 adet longoz ormanı bulunur dediğim gibi Türkiyede 4 adet var.



Türkiyedeki longoz ormanları:

  1-iğneada longoz ormanı/kırıklareli:

Longoz ormanları denilince ülkemizde ilk akla gelen yerdir, İğneada'daki Longoz Ormanları. Burası, Karadeniz kıyısında, Yıldız Dağları'nın eteğindeki Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı bir doğa harikasıdır. Ziyaretine gelen doğa tutkunlarına adeta görsel bir şölen sunan İğneada Longoz Ormanları'nda bilim insanları birçok çalışma yapmıştır. Yaptıkları çalışmalar sonucunda, buranın farklı karakterlere sahip 3 adet ormandan oluştuğunu belirlemişlerdir. Bu 3 farklı orman alanı sınırları içerisinde ev sahipliği yaptığı göllerin adlarıyla da isimlendirilmiştir.Bu isimler; Saka Gölü Longozu, Mert Gölü Longozu ve Erikli Gölü Longozu şeklindedir. Bu orman öylesine zengin bir ekosisteme sahiptir ki içerisinde sadece bu bölgede yetişen ve nadir görülen 17 bitki türüne de ev sahipliği yapmaktadır. İğneada Longoz Ormanları yaklaşık 2 bin 511 dönümlük bir alanı kaplamaktadır. Bu büyüklüğüyle İğneada Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük longoz (subasar) ormanı olarak kayıtlara geçmiştir. Unutmadan hatırlatalım burası doğa tutkunlarının rahatça kamp yapabileceği yerlerden biri. Kamp için de genellikle Mert Gölü tercih edilmektedir. Kamp yapmak istemezseniz de tesislerden ve evini kiraya veren yerel halktan daire ya da oda kiralayabilirsiniz. Bölgede keşfedebileceğiniz diğer yerler arasında; Kıyıköy, Demirköy, Dupnisa Mağarası vardır.

2-Acarlar longoz ormanı/sakarya:

İğneada Longoz Ormanları'ndan sonra Acarlar Longozu, ülkemizin 2. büyük longoz ormanıdır. Aynı zamanda Acarlar Longozu, yurdumuzun tek parça halindeki en büyük longoz ormanı olarak da bilinir. Acarlar Longozu da, Karadeniz Bölgesi'nde olup Sakarya ilinin kuzeyinde yer alan Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında kalan alanda konumlanmaktadır. Sakarya il merkezine yaklaşık olarak 50 kilometre mesafedeki bu orman, İstanbul'a ise sadece 190 kilometrelik bir uzaklıkta konumlanmaktadır. Günübirlik olarak da gidebileceğiniz Acarlar Longozu'na, bir hafta sonu kamp yapmak için de gidebilirsiniz. Yaklaşık 12 kilometrelik bir alanı kaplayan longoz ormanın çevresi dişbudak ormanlarıyla çevrilmiştir. Orman, ender bulunan bitki türlerinin yanı sıra sazan, kızıl kanat, turna gibi balıklara, kızılağaç ve meşe gibi de ağaç türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bölge koruma altında olduğu için ziyaretçiler sadece belirli yerlere kabul edilmektedir





3-Sarıkum longoz ormanı/Sinop:

Türkiye'nin en kuzey ucu olarak bilinen Sinop İnceburun'a oldukça yakın bir konumda yer alan Sarıkum Longoz Ormanı, Sarıkum Gölü ve çevresindeki ormanlar ile birlikte 1991 senesinde 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilerek koruma altına alınmıştır. 1987 yılından bu yana da Tabiat Koruma Alanı olan longoz, tıpkı Acarlar Longozu gibi göçmen kuşların göç yolu üzerinde olduğu için hem onlara hem de 14 tane de endemik canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır.


4-Karacabey longoz ormanı/Bursa:

Geçtiğimiz aylarda ‘Recep İvedik 6' filminin çekimlerine ev sahipliği yapan Karacabey Longoz Ormanı, Bursa'nın Karacabey ilçesinde yer almaktadır. Kış ve ilkbaharda genellikle sular altında kalan orman, yaz ve sonbahar aylarında daha sık ziyaret edilmektedir. Özellikle ilkbahardan yaza geçişlerde su üzerinde açan nilüfer çiçekleri gelenlere enfes bir görsel şölen fotoğrafçılara da harika kareler sunmaktadırAcarlar ve İğneada longoz ormanlarından sonra pek fazla kişi tarafından bilinmeyen Karacabey Longoz Ormanları araştırmacılar tarafından tespit edilen 217 farklı kuş türüne yuva olmuştur. Bu türler içerisinde; sürmeli kum kuşu, kıyı çamur çulluğu, yılan kartalları, yalı çapkını ve ak pelikanlar gibi ülkemizde nadir görülen canlı türlerini sayabiliriz. Bu kuş türlerinin yanı sıra orman alanında çeşitli sürüngenlere de rastlanmıştır. Oldukça zengin bir floraya ev sahipliği yapan bu muhteşem ekosistem bünyesinde ayrıca tatlı su ve deniz balıklarının yaşayabildiği lagün gölleri de mevcuttur. Bu arada kuş gözlemcileri için hazırlanmış kuleler olduğunu da hemen hatırlatalım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gustav topu(Dünya nın en büyük silahı)

 Ben uzun zamandır yazmıyorum.Çünkü 8. sınıfım ve seneye lise olucağım için çok çalışıyorum ve eve çok geç geliyorum o yüzden biraz aksadı. 1934 yılında Krupp tarafından geliştirilen bu top, geniş alana sahip istikham mevzilerini yok etmek için tasarlanmıştır. Silah Alman Mühendis Erich Müller tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir. İlk Silah Gustav idi Krupp gelenek olarak ilk silah için herhengi bir ücret talep etmedi. İkinci silahın adı Dora'dır adını Baş Mühendisin kız arkadaşından almaktadır. Bu silah için Krup şirketine 7 Milyon Reichsmark ödeme yapılmıştır. Ancak bu silah hiçbir zaman kullanılmamıştır. Gustav topu test aşamasında top 250 mermi ateşlemiştir. 1350 ton civarında ağırlığa sahipti ve 4.800 kg'lık mermiyi 48 km uzaklıktaki hedefe gönderebiliyordu. Bu kadar ağır bir nesneyi hiçbir motorlu araç hareket ettiremeyeceği için, demiryolu üzerinde yürütülüyordu. Topun parçaları 25 vagon ile taşınıyordu. Topun hareket edebilmesi için ...

Buzullar

  Buzul, dağ zirvelerinde yaz kış erimeyen ve yer çekiminin etkisiyle yer değiştiren büyük kar ve buz kütlesidir. Eğimli arazilerde yıllar boyunca biriken kar kütlesinin önce buzkar, sonra da buza dönüşmesiyle oluşur. Buzullar, kar ve buzun birikerek zaman içinde yoğunlaşıp sertleşmesi sonucu oluşan büyük buz kütleleridir. Genellikle soğuk iklimlerde ve yüksek rakımlı dağlarda bulunurlar. Buzullar, dünya üzerindeki su tüketimi büyük bir kısmı içinde barındıran önemli ekosistemlerdir ve iklim sistemi üzerinde de büyük etkiler bulunmaktadır. Buzullar, iki ana türde bulunabilir: kar buzulları ve buzullaşmış alanlar. Kar buzulları, karın birikerek yoğunlaşıp buzlaşması sonucu oluşan kütleleridir. Genellikle yüksek dağlarda ve kutup bölgeleri bulunur. Buzullaşmış alanlar ise bekletme, bitki örtüsünün ve suyun tamamen donduğu, genellikle düşük sıcaklık ve yüksek enlemlerde bulunan alanlardır. En iyi bilinen buzullaşmış alanlar, Kuzey ve Güney Kutup bölgeleridir. Buzullar, dünya üzerindek...

Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı: Günümüzde de çok yaygın olarak görülen bu hastalık dünyanın çoğu kişisinde bulunmaktadır. Başta telefon olmak üzere bir sürü çeşidi vardır. Telefon bağımlılığı: telefon bağımlılığı insanlar telefonu olmayınca içine bir huysuzluk oluşur. Nomofobi ismi ise bunun bilimsel ismidir. Telefon bağımlısı olmaktan korkmayın çağımızın getirisi azaltın ama şöyleki DÜnya nın %97 si telefon bağımlısı Türkiyede ise %70 in üstünde. Bilgisayar bağımlılığı: Bu da çağımızın getirisi ve artık işler bununla yürüyor olmazsa olmaz olan 2 teknolojik ürün diyebiliriz çoğu insanlar işlerini buradan hallediyor.

Elementler

 Elementler hakkında şunu söylemeliyimki şu anda 120 tne falan var 500 yıl sonra belki bu sayı 200-300 e çıkıcak kim bilir çok garip daha Dünyada neler var bilmiyoruz çoğu element pahalıdır çünkü doğada az ve öz bulundukları için gramı tirilyonlarca yapan elementte var     Bedava olanıda var bedava dediğimde gazlar helyum gazı hidrojen gazı gibi şeyler elemntler garip daha kaç tane bulunur bilemem ama bence bulunur çünkü dünyayı daha tanımıyoruz