Ana içeriğe atla

Nesillerin Tükenmesi



 insanlar doğaya yaptıkları zararların(çöp atma vb)  nesillerin tükenmesi ile sonuçlanadabiliyor mesela en kolayından dodo kuşları aşçılar pişirip yediklerinden dolayı nesilleri tükenmiş durumda ve bu durum eski yıllarda daha çok yaşanmış çünkü günümüzde koruma dernekleri var. Ama o zaman yoktu ve bir çok hayvanın yaşamına onuda geçtik neslinin tükenmesine yol açtı. Birçok hayvan çeşidinin soyu daha ilk insan ortaya çıkmadan tükenmiştir (dinozor vb.). Ancak Dünya Korunma Birliğinin oluşturduğu kırmızı listede sadece yakın zamanda nesli tükenmiş türler yer alır (Dodo, Tazmanya kurdu, Falkland tilkisi vb.).

Genelde o türdeki son canlının ölümü, soy tükenme ânı olarak kabul edilir, ancak soyun devam etmesi için gerekli olan canlı sayısı çok daha önceden yitirilmiş olabilir. Örneğin Pinta Adası kaplumbağasının (Geochelone nigra abingdoni) sadece 1 erkek üyesi kalmıştır. Bu üyenin adı Yalnız George'dur. Bazen bir canlının neslinin tam tükenip tükenmediği bilinmez (Çin nehir yunusu vb.). Bunun gibi durumlarda bu tür kritik tehlikede kabul edilir. Ayrıca çok nadir bir durum olarak, neslinin tükendiği sanılan bir hayvanın hâlâ yaşıyor olduğu ispatlanabilir (TakaheKeseli sincap vb.). Bu durumda bu tür Lazarus taksonuna girer.

Tükenme nedenleri

Soy tükenmesinin birçok nedeni vardır. Örneğin dinozorların nesli, çok büyük bir göktaşı nedeni ile tükenmiştir. Veya Buzul Çağı'nda yaşamış hayvanların nesli sıcağa uyum sağlayamadıkları için tükenmiştir (mamut vb.). Ancak birçok türün tükenmesine neden olan en önemli unsur insandır.

Avcılıkkirlenmeyabancı türlerin getirilmesi ve doğal yaşam alanının tahribatı soy tükenmesinin nedenlerinden birkaçıdır. Dünya Korunma Birliği'ne göre 1500 yılından itibaren 784 türün tükendiği kesin olarak kanıtlanmıştır.

Dodo en çok anılan nesli tükenmiş hayvanlardan biri


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gustav topu(Dünya nın en büyük silahı)

 Ben uzun zamandır yazmıyorum.Çünkü 8. sınıfım ve seneye lise olucağım için çok çalışıyorum ve eve çok geç geliyorum o yüzden biraz aksadı. 1934 yılında Krupp tarafından geliştirilen bu top, geniş alana sahip istikham mevzilerini yok etmek için tasarlanmıştır. Silah Alman Mühendis Erich Müller tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir. İlk Silah Gustav idi Krupp gelenek olarak ilk silah için herhengi bir ücret talep etmedi. İkinci silahın adı Dora'dır adını Baş Mühendisin kız arkadaşından almaktadır. Bu silah için Krup şirketine 7 Milyon Reichsmark ödeme yapılmıştır. Ancak bu silah hiçbir zaman kullanılmamıştır. Gustav topu test aşamasında top 250 mermi ateşlemiştir. 1350 ton civarında ağırlığa sahipti ve 4.800 kg'lık mermiyi 48 km uzaklıktaki hedefe gönderebiliyordu. Bu kadar ağır bir nesneyi hiçbir motorlu araç hareket ettiremeyeceği için, demiryolu üzerinde yürütülüyordu. Topun parçaları 25 vagon ile taşınıyordu. Topun hareket edebilmesi için ...

Buzullar

  Buzul, dağ zirvelerinde yaz kış erimeyen ve yer çekiminin etkisiyle yer değiştiren büyük kar ve buz kütlesidir. Eğimli arazilerde yıllar boyunca biriken kar kütlesinin önce buzkar, sonra da buza dönüşmesiyle oluşur. Buzullar, kar ve buzun birikerek zaman içinde yoğunlaşıp sertleşmesi sonucu oluşan büyük buz kütleleridir. Genellikle soğuk iklimlerde ve yüksek rakımlı dağlarda bulunurlar. Buzullar, dünya üzerindeki su tüketimi büyük bir kısmı içinde barındıran önemli ekosistemlerdir ve iklim sistemi üzerinde de büyük etkiler bulunmaktadır. Buzullar, iki ana türde bulunabilir: kar buzulları ve buzullaşmış alanlar. Kar buzulları, karın birikerek yoğunlaşıp buzlaşması sonucu oluşan kütleleridir. Genellikle yüksek dağlarda ve kutup bölgeleri bulunur. Buzullaşmış alanlar ise bekletme, bitki örtüsünün ve suyun tamamen donduğu, genellikle düşük sıcaklık ve yüksek enlemlerde bulunan alanlardır. En iyi bilinen buzullaşmış alanlar, Kuzey ve Güney Kutup bölgeleridir. Buzullar, dünya üzerindek...

Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı: Günümüzde de çok yaygın olarak görülen bu hastalık dünyanın çoğu kişisinde bulunmaktadır. Başta telefon olmak üzere bir sürü çeşidi vardır. Telefon bağımlılığı: telefon bağımlılığı insanlar telefonu olmayınca içine bir huysuzluk oluşur. Nomofobi ismi ise bunun bilimsel ismidir. Telefon bağımlısı olmaktan korkmayın çağımızın getirisi azaltın ama şöyleki DÜnya nın %97 si telefon bağımlısı Türkiyede ise %70 in üstünde. Bilgisayar bağımlılığı: Bu da çağımızın getirisi ve artık işler bununla yürüyor olmazsa olmaz olan 2 teknolojik ürün diyebiliriz çoğu insanlar işlerini buradan hallediyor.

Elementler

 Elementler hakkında şunu söylemeliyimki şu anda 120 tne falan var 500 yıl sonra belki bu sayı 200-300 e çıkıcak kim bilir çok garip daha Dünyada neler var bilmiyoruz çoğu element pahalıdır çünkü doğada az ve öz bulundukları için gramı tirilyonlarca yapan elementte var     Bedava olanıda var bedava dediğimde gazlar helyum gazı hidrojen gazı gibi şeyler elemntler garip daha kaç tane bulunur bilemem ama bence bulunur çünkü dünyayı daha tanımıyoruz