Ana içeriğe atla

Pisagor (en önemli bilim insanı)

 Bu gün çoğu insan tarafından en önemli sayılan (tabi her bilim insanları önemlidir)bilim insanını yazıcağım :Pisagor

Sisamlı Pisagor (Grekçe: Πυθαγόρας ὁ Σάμιος, romanize: Pythagóras ho Sámios; MÖ 570 – MÖ 495), antik İyonya'nın en ünlü düşünürlerinden biri olmuş Yunan filozof ve Pisagorculuğun kurucusuydu. Politik ve dinî öğretilerini daha çok Magna Graecia'da yayan Pisagor, önce Platon ve Aristo'nun felsefelerini sonra ise tüm Batı felsefesini etkiledi. Yaşam hikâyesinin çoğu halk efsaneleriyle gölgelendirilmiştir, fakat Sisam adasında bir mücevher oymacısı olan Mnesarchus'un oğlu olduğu neredeyse kesindir.

En popüler önermesi "Pisagor'un teoremi"dir. Pisagor ve öğrencileri her şeyin matematikle ilgili olduğuna, sayıların nihai gerçek olduğuna, matematik aracılığıyla her şeyin tahmin edilebileceğine ve ölçülebileceğine inanmışlardır.

Adam milattan önce yaşadığı için sadece tek bir fotoğrafı var ama ona özel bir çok heykel tıraşlar yapılmış.

YAŞAMI:

Pisagor, Yunanistan'daki Sisam Adası'nda doğmuştur. Yüzük taşı yapımcısı Mnesarkhos'un oğludur. İlk eğitimini doğduğu adada almış, daha sonraları ticaret için babasıyla başka şehirlere gitmiştir. Tales'in öğrencisi olan Pisagor, Tales'in isteği ile dönemin matematikteki öncü ülkesi Mısır'a gitmiş ve Antiphon'un "Erdemde Sivrilenler Üzerine" adlı eserine göre orada Mısır dilini öğrenmiştir.

Döndüğünde Sisam Adası'nın tiran Polykrates'in baskısı altında olduğunu görünce İtalya'nın güneyindeki bir Yunan kenti olan Crotone'ye gitmiştir. Burada efsanevî şarkıcı Orpheus'un kurduğu Orfeusçuluk etkisine kalarak gizli bir dinsel topluluk kurmuştur. Kurduğu bu topluluk ile Pisagor, aynı zamanda siyasi bir rol de üstlenmiştir.

Kendilerini matematikçiler (mathematikhoi) olarak adlandıran bu topluluktakiler; kişisel hiçbir şeye sahip olmadan okulda yaşıyor ve Ruh Göçü öğretisi ile et yemiyorlardı. Bu matematikçiler topluluğuna dinleyiciler (akousmatikhoi) olarak adlandırılan öğrencileri de katılıyor, fakat onların et yememe gibi zorunlulukları olmuyordu.

PİSAGORCULUK OKULU:

Topluluk, hem bir okul hem de bir kardeşlik derneği gibi işlev görüyordu. Pisagor'un öğrencileri kendilerini Pisagorcular olarak adlandırıyorlardı. Pisagorcuların iki yüzyıl sonra Öklid'in "Ögeler" adlı eserinde yazdığı aksiyomatik geometrinin başlangıcında etkileri olmuştur.

Pisagorcuların çiğnenmesi hâlinde cezasının ölüm olduğu sessizlik kuralları vardı. Çünkü bir insanın sözlerini genellikle dikkatsizce söylediğine inanıyorlar ve bir insan eğer ne söyleyeceği konusunda şüphe duyarsa susmalıydı. Diğer bir kural ise acısı çoğalırken bir adama acısını unutması konusunda ısrar etmemekti, çünkü kaygısızlığı desteklemek büyük bir suçtu. Ayrıca Pisagorcular biri evden çıktığında öfke onun uşağı olmasın diye geri dönmemesini söylerlerdi. Bu aksiyon onlara matematik, tanrı ve Evren hakkında hiçbir şeyi öğrenmemenin yine bunlar hakkında çok az bir şey bilmekten daha iyi olduğunu anlatıyordu.

Pisagorcular ikiye ayrılıyordu: Matematikçiler ve dinleyiciler. Matematikçiler daha detaylı bir eğitim görürken, dinleyiciler Pisagor'un yazılarının özetlerini duyabiliyorlardı. Dinleyicilerin Pisagor'u görmeye ve tapımın sırlarını öğrenmeye izinleri yoktu. Genelde davranış kurallarını ve erdemi öğreniyorlardı.

Pisagor, kadınların bir eşya gibi görüldüğü ve işlerinin sadece evi yönetmek olduğu bir zamanda onların toplulukta eşit şekilde çalışmalarına izin verdi. Orfeusçu tapımın üyesi olan Brontinus'un kızı ve Pisagor'un eşi olan Theano da bir matematikçiydi.

En önemli bilim adamı demelerinin sebebinin bir taneside o yıllarda buluş, icat yapan çok az sayıda bilim adamı var.(yani mantıken milattan önce 400 lü 500 lü yıllardan bahsediyoruz).

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gustav topu(Dünya nın en büyük silahı)

 Ben uzun zamandır yazmıyorum.Çünkü 8. sınıfım ve seneye lise olucağım için çok çalışıyorum ve eve çok geç geliyorum o yüzden biraz aksadı. 1934 yılında Krupp tarafından geliştirilen bu top, geniş alana sahip istikham mevzilerini yok etmek için tasarlanmıştır. Silah Alman Mühendis Erich Müller tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir. İlk Silah Gustav idi Krupp gelenek olarak ilk silah için herhengi bir ücret talep etmedi. İkinci silahın adı Dora'dır adını Baş Mühendisin kız arkadaşından almaktadır. Bu silah için Krup şirketine 7 Milyon Reichsmark ödeme yapılmıştır. Ancak bu silah hiçbir zaman kullanılmamıştır. Gustav topu test aşamasında top 250 mermi ateşlemiştir. 1350 ton civarında ağırlığa sahipti ve 4.800 kg'lık mermiyi 48 km uzaklıktaki hedefe gönderebiliyordu. Bu kadar ağır bir nesneyi hiçbir motorlu araç hareket ettiremeyeceği için, demiryolu üzerinde yürütülüyordu. Topun parçaları 25 vagon ile taşınıyordu. Topun hareket edebilmesi için ...

Buzullar

  Buzul, dağ zirvelerinde yaz kış erimeyen ve yer çekiminin etkisiyle yer değiştiren büyük kar ve buz kütlesidir. Eğimli arazilerde yıllar boyunca biriken kar kütlesinin önce buzkar, sonra da buza dönüşmesiyle oluşur. Buzullar, kar ve buzun birikerek zaman içinde yoğunlaşıp sertleşmesi sonucu oluşan büyük buz kütleleridir. Genellikle soğuk iklimlerde ve yüksek rakımlı dağlarda bulunurlar. Buzullar, dünya üzerindeki su tüketimi büyük bir kısmı içinde barındıran önemli ekosistemlerdir ve iklim sistemi üzerinde de büyük etkiler bulunmaktadır. Buzullar, iki ana türde bulunabilir: kar buzulları ve buzullaşmış alanlar. Kar buzulları, karın birikerek yoğunlaşıp buzlaşması sonucu oluşan kütleleridir. Genellikle yüksek dağlarda ve kutup bölgeleri bulunur. Buzullaşmış alanlar ise bekletme, bitki örtüsünün ve suyun tamamen donduğu, genellikle düşük sıcaklık ve yüksek enlemlerde bulunan alanlardır. En iyi bilinen buzullaşmış alanlar, Kuzey ve Güney Kutup bölgeleridir. Buzullar, dünya üzerindek...

Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı: Günümüzde de çok yaygın olarak görülen bu hastalık dünyanın çoğu kişisinde bulunmaktadır. Başta telefon olmak üzere bir sürü çeşidi vardır. Telefon bağımlılığı: telefon bağımlılığı insanlar telefonu olmayınca içine bir huysuzluk oluşur. Nomofobi ismi ise bunun bilimsel ismidir. Telefon bağımlısı olmaktan korkmayın çağımızın getirisi azaltın ama şöyleki DÜnya nın %97 si telefon bağımlısı Türkiyede ise %70 in üstünde. Bilgisayar bağımlılığı: Bu da çağımızın getirisi ve artık işler bununla yürüyor olmazsa olmaz olan 2 teknolojik ürün diyebiliriz çoğu insanlar işlerini buradan hallediyor.

Elementler

 Elementler hakkında şunu söylemeliyimki şu anda 120 tne falan var 500 yıl sonra belki bu sayı 200-300 e çıkıcak kim bilir çok garip daha Dünyada neler var bilmiyoruz çoğu element pahalıdır çünkü doğada az ve öz bulundukları için gramı tirilyonlarca yapan elementte var     Bedava olanıda var bedava dediğimde gazlar helyum gazı hidrojen gazı gibi şeyler elemntler garip daha kaç tane bulunur bilemem ama bence bulunur çünkü dünyayı daha tanımıyoruz